Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Центр надання адміністративних послуг реєструватиме речові права на майно



Із 1 січня 2013 року у Центрі надання адміністративних послуг, що розташований у Черкасах по вул. Благовісна, 170, вводиться нова послуга – державна реєстрація речових прав на нерухоме майно. Таким чином жителі Черкас матимуть змогу оперативно вирішити питання з реєстрації речових прав на нерухоме майно в одному місці. Раніше ж ці послуги надавали БТІ та Управління держкомзему.

Тепер же державну реєстрацію права власності на нерухоме майно з видачею свідоцтва про право власності буде здійснювати один орган – реєстраційна служба територіального управління юстиції за місцем знаходження об’єкту нерухомості. Державна реєстрація речових прав на нерухомість, які виникають з нотаріальної дії буде проводитися нотаріусом, одночасно з вчиненням такої дії.

Заявник подає пакет документів реєстраторам через Центр надання адміністративних послуг, що зменшує час очікування у чергах. І максимум через 14 днів отримує необхідний документ.
Реєстраційна служба також здійснюватиме реєстрацію обтяжень та видаватиме витяги, виписки та інформаційні довідки.

ДЛЯ ДОВІДКИ

Обов’язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме:
- право власності на нерухоме майно;
- право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; іпотека; довірче управління майном;
- інші речові права відповідно до закону;
- податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження.

Під нерухомим майном, речові права на яке підлягають державній реєстрації розуміються:
1) земельні ділянки;
2) підприємство як єдиний майновий комплекс;
3) житловий будинок;
4) будівля, споруда або їх окремі частини;
5) квартира;
6) житлове та нежитлове приміщення.

Для проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно зацікавлена особа звертається до реєстраційної служби управління юстиції (державного реєстратора прав) з відповідною заявою, до якої додає документи, визначені вказаним вище Порядком. Слід зазначити, що перелік документів, що подаються для державної реєстрації прав, різниться в залежності від способу набуття права власності та типу обʼєкта нерухомого майна, права на який підлягають державній реєстрації.

Документами, які в обов’язковому порядку подаються для проведення державної реєстрації прав є: заява встановленої форми; копія документа, що посвідчує особу заявника; копія реєстраційного номера облікової картки платника податку згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків (ідентифікаційний код) (крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податку, офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади та має відмітку в паспорті громадянина України); документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав (квитанція); документ про сплату державного мита (квитанція) (крім випадків, коли особа звільнена від сплати державного мита); документи, що підтверджують виникнення, перехід або припинення права власності на нерухоме майно (договір купівлі-продажу, дарування, рішення суду, свідоцтво тощо).

Відповідно до ч. 2 ст. 28 Закону витяг з Державного реєстру прав надається за заявою: 1) власника (власників) нерухомого майна або їх уповноважених осіб; 2) спадкоємців (правонаступників – для юридичних осіб) або їх уповноважених осіб; 3) особи (осіб), в інтересах якої (яких) встановлено обтяження, або їх уповноважених осіб.
Виписка надається за заявою власника або правоволодільця та містить інформацію про осіб, які отримали відомості про права та обтяження прав на нерухоме майно, що йому належить.

Інформаційну довідку з Державного реєстру прав на підставі письмового запиту мають право отримувати: суд, органи місцевого самоврядування, внутрішніх справ, прокуратури, державної податкової служби, Служби безпеки України та інші органи державної влади (посадові особи), якщо запит зроблено у зв’язку зі здійсненням ними повноважень, визначених законом.
Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягатиме внесенню до Державного реєстру прав на нерухоме майно.

За довідковою інформацією можна звертатись до реєстраційної служби Головного управління юстиції у Черкаській області з понеділка по четвер з 10.00 до 13.00 години за телефоном «гарячої лінії» (0472) 45-05-08 або до реєстраційних служб:
Черкаського міського управління юстиції – ЦНАП, вул. Благовісна, 170, тел. 54-05-12,
Черкаського районного управління юстиції – вул. Благовісна-Леніна, 269/105, тел. 54-40-64.

 прес-служба виконкому Черкаської міської ради.



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...