Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Черкаська область перенасичена вищими навчальними закладами



Проблеми цьогорічної вступної кампанії експерти галузі вищої освіти обговорили під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі.

- Вступна кампанія-2013 уже розпочалася: затверджено і оприлюднено на сайтах правила прийому усіх ВНЗ області, проведено реєстрацію на пробне ЗНО (127 тисяч майбутніх абітурієнтів – по Україні та 4461 - на Черкащині, і це - 53% усіх майбутніх випускників регіону).

Основні терміни вступної кампанії цьогоріч залишаються без змін: до 11 серпня – зарахування за держзамовленням, до 25 серпня - за кошти фізичних та юридичних осіб, - констатував заступник начальника Головного управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації.

- Цьогоріч випускники так само мають право проходити ЗНО не більше, ніж із 4 предметів. Однак, розширено діапазон мов нацменшин, за якими буде проводитись ЗНО та додано ще 2 предмети – світова література та всесвітня історія. Сьогодні проходять остаточне затвердження об’єми держзамовлення.

Цього року ВНЗ 1-2 рівня акредитації держзамовлення на підготовку бакалаврів не отримають. Загалом же, у структурі держзамовлення 56,3% складатимуть спеціалісти і 43,7% - бакалаври. Як і торік, продовжується тенденція до зростання держзамовлення на фахівців технічних галузей – машинобудування, ІТ, і навпаки – на юристів, економістів, яких зараз готують чи не всі навчальні заклади, і якими ринок і так перенасичений. Ще одна позиція міністерства – це поступове зменшення навчання на заочних формах, оскільки навчання на стаціонарі дає можливість отримати якіснішу освіту.


- Умови вступної кампанії 2013 року законсервували більшість проблем минулорічної вступної кампанії, - переконана завідуюча навчальною частиною Черкаської філії Європейського університету

. - Передовсім, це можливість вступу для абітурієнтів водночас на 15 спеціальностей, без обмеження за спеціалізацією, без встановлення рамок у межах однієї галузі – що абсолютно не сприяє професіоналізації випускників. 
- Ринок освіти регіону сьогодні перенасичений ВНЗ, - переконаний директор Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу.

- Лише філій інших ВНЗ на Черкащині сьогодні нараховується 32.

Якщо виходити із кількості ВНЗ та місць у них, то наразі фактично кожен випускник школи може до вступити до ВНЗ.

Така ситуація не дає можливості провести нормальний конкурсний відбір до ВНЗ Черкащини.



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...