Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Сплата плати за землю громадянами



Нарахування громадянам сум податку здійснюється територіальними органами Міндоходів, які до 1 липня поточного року видають платникові податкове повідомлення-рішення про внесення податку. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.
Фізичні особи, які набули право власності на земельну ділянку протягом року, земельний податок сплачують з місяця виникнення такого права.
У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.
Якщо право власності на земельну ділянку переходить від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку місяця, в якому втрачено право власності на зазначену ділянку. Новий власник сплачує податок починаючи з місяця, в якому у нього виникло право власності.
При цьому територіальний орган Міндоходів надсилає податкове повідомлення-рішення про внесення податку новому власнику після отримання інформації про перехід права власності від органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів.
Земельний податок фізичними особами сплачується один раз на рік протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (пп.287.5 ст.287 Податкового кодексу України). Звертаємо увагу громадян-землевласників та землекористувачів, що останній термін сплати земельного податку в цьому році – 23 серпня.
Відповідно до статті 281 Податкового кодексу від сплати земельного податку звільняються: інваліди І та ІІ групи, фізичні особи, які виховують 3-х і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери за віком, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:
- для ведення особистого селянського господарства ― у розмірі не більше як 2 гектара;
- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах ― не більше як 0,25 гектара, в селищах ― не більше як 0,15 гектара, у містах ― не більше як 0,10 гектара;
- для індивідуального дачного будівництва — не більше як 0,10 гектара;
- для будівництва індивідуальних гаражів — не більше як 0,01 гектара;
- для ведення садівництва — не більше як 0,12 гектара.
Для отримання пільги громадянин має подати до територіального органу Міндоходів за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про надання пільги та документи, що посвідчують його право на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення, тощо). Громадяни, які мають земельну ділянку у межах міста Черкаси, звертаються в управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у м. Черкасах ГУ Міндоходів у Черкаській області за адресою бульвар Шевченка, 307 (Придніпровський райвиконком, 4 поверх, каб. 404.)
***
Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. На Черкащині діють Головне управління Міндоходів у Черкаській області та Черкаська митниця Міндоходів.



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...