Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Ошуканих вкладників Черкащини вже навіть обіцянками не годують



А віз і нині там… Чиновники, правоохоронці і вкладники кредитних спілок вирішували, як повернути гроші. Це вже п’ята конференція на цю тему. Традиційно в ошуканих клієнтів фінансових установ найбільше питань виникло до міліції та прокуратури. Мовляв, чому люди, які привласнили чужі мільйони, досі не покарані. А найголовніше – коли вкладники отримають свої кровні та яким чином їх повертатимуть? Утім відповідей на свої запитання люди не почули, інформує ТРК “ВІККА“.

На п’ятій конференції «Кредитні спілки Черкащини» заповнений ущерть зал. Це здебільшого пенсіонери й люди похилого віку. Вони прийшли сюди в надії почути одне: коли їм повернуть їхні вклади.

Володимир Гончаренко, вкладник: «Ухваливши закон України «Про кредитні спілки», держава не встановила належний контроль за їхньою діяльністю, не забезпечила гарантування внесків вкладників. Цим скористалися шахраї та авантюристи й пограбували мільйони людей. І не потрібно робити нюанси, що там була криза й таке інше. Це зло зробила сама держава».

Утім ті, хто мав би пояснити, яким чином і коли вкладникам повернуть їхні гроші, на конференцію не прийшли. На зібранні не було представників Нацкомфінпослуг. Хоча у списку запрошених вони – серед найперших.

Геннадій Мельниченко, голова правління кредитної спілки: «На наші з вами проблеми на сьогодні особливої уваги ніхто не звертає. Ми не бачимо від Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг жодного представника. Це дуже ганебно. Це їхня проблема. Це питання вони перші повинні вирішувати».

Анатолій Костенко, директор департаменту економічного розвитку й торгівлі Черкаської ОДА: «Для врегулювання ситуації облдержадміністрацією неодноразово порушувалось перед Верховною Радою, Кабміном клопотання про розгляд низки питань щодо вжиття заходів для їхнього вирішення. Проте до цього часу відповіді не надійшло».

Найбільше запитань у людей традиційно виникло до правоохоронних органів. Мовляв, чому люди, які привласнили чужі мільйони, досі не покарані. Представник прокуратури повідомив, що протягом 5 років відкрито 13 кримінальних справ – за фактами привласнення коштів в особливо великих розмірах і зловживання своїм службовим становищем.

Прокурор: «На цей час ці справи або ж розглядаються судами, або ж уже винні особи засуджені. Що ж стосується цього року, на сьогодні в органах внутрішніх справ перебуває по Черкасах 4 кримінальні провадження стосовно службових осіб кредитних спілок».

Представники правозахисних організацій закликали людей боротися за свої права. Вони створили ініціативну групу, яка створюватиме реєстр постраждалих вкладників. Учасники конференції також підготували звернення до Президента з вимогою відшкодувати постраждалим від кредитних афер матеріальну та моральну шкоди за рахунок держави.

Володимир Бондар, президент благодійного фонду «Взаємодопомога»: «Ви не тільки маєте право отримати свої гроші, ви зобов’язані за них боротися. кожен вкладник, який вимагає свої гроші, фактично захищає свою державу».

Єдине, що турбує економістів, – кредитні трагедії людей так нічому і не навчать.

Ростислав Гайдаєнко, голова Всеукраїнської асоціації кредитних спілок військовослужбовців і працівників силових відомств: «Небезпека в тому, що у випадку девальвації гривні або якихось інших суттєвих факторів, ті спілки, які продовжують залучати внески, зуміють правильно реагувати на ці виклики, – вірогідність недостатньо висока. Це і є та причина, чому необхідно ухвалювати серйозні рішення на рівні законодавчих і нормативних актів».



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...