Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

У Леськовому на Монастирищині знімають художній фільм. У головній жіночій ролі – Даша Астаф’єва



Розповіла про фільм спеціально для «Нової Доби» зі знімального майданчика Софія Квітка. Минулий тиждень перетворив спокійне до цього часу село Леськове, що на Монастирищині, на суцільний знімальний майданчик.

Власне, черговим місцем локації зйомок художнього повнометражного фільму про історичні події Холодноярської Республіки «Варіант Марконі» стало замковище відомого в Україні та далеко за її межами Леськівського замку.

Леськівськiй замок

Фільм знімають на замовлення Державного агентства України з питань кіно, «Молдавкіно» та продюсерського центру «Інсайтмедіа». У прокат фільм вийде у вересні наступного року. Головний режисер «Варіанта Марконі» – відомий молдавський режисер, постановник, актор та сценарист Жерегі Валеріу. В головних ролях – ціла плеяда українських, російських, канадських та латвійських зірок кіно. В одній із головних ролей – український шансонье, співак Михайло Грицкан.

А в головній жіночій ролі – сама Даша Астаф'єва. Проте переважна більшість акторів фільму – місцеві жителі з Леськового, сусідньої Матвіїхи та Монастирища – задіяні в масовці. Здається, в самому Леськовому тільки ледачий не долучився до роботи на знімальному майданчику. Облишивши всі свої сільські домашні клопоти, селяни щодня поспішають на знімальний майданчик тільки заради того, щоб зіграти ключові сцени фільму поруч із зірками світової величини. Пощастило й нашому власному кореспонденту Софії Квітці стати свідком історичної для Черкащини та Монастирищини події, адже, за словами авторів «Варіанта Марконі», фільм, ймовірно братиме участь у Каннському фестивалі.

– Леськове та, зокрема, замковище Леськівського замку стало абсолютно випадковим місцем локації зйомок, – ексклюзивно розповідає нашому виданню генеральний продюсер фільму, співзасновник продюсерського центру «Інсайтмедіа» Володимир Філіпов (продюсер проектів — комедія «Міліцейська академія» (2005), кримінальна драма "Рецепт «Ортопеда» (2005), бойовик «Чартер» (2006), мелодрама «Не намагайтеся зрозуміти жінку» (2008), «Той, хто пройшов крізь вогонь» (2011), «Звичайна справа» (2013), «Іван Сила» (2013).

– Побачивши в Інтернеті світлини замку, ми вирішили, що кращим місцем для зйомок окремих ключових сцен нам не знайти. Тому спеціально чекали глибокої осені, аби листя на деревах повністю обпало й сам замок добре проглядався з усіх сторін. Враження від замковища та самого Леськівського замку вражаюче. Такої краси й годі шукати. Дуже хочеться, аби цю перлину історичного надбання українців вдалося- таки зберегти для нащадків! Загалом, місце для зйомок – шикарне.

Адже фільм про історичні події, що відбувалися протягом 1918 – 1922 рр. у Холодноярській Республіці – осередку українського повстанського руху проти загарбників (німецьких окупантів та російських «білих» і «червоних» інтервентів). Робоча назва повнометражки – «Варіант Марконі». Ймовірно, згодом фільм матиме назву «Атаман». Спершу зйомки фільму проходили в Пирогово, сьогодні знімаємо в Леськове, а далі місцем локації стане станція Цвіткове (музей залізничників). Основним місцем зйомок буде каньйон у Буках. Там ми зніматимемо табір повстанців. Це будуть масштабні зйомки, де тільки в масовці буде задіяно понад 500 людей. Нас очікує важка робота в умовах суворої зими (орієнтовно в грудні). Тому запрошуємо всіх охочих монастирищан долучитися до масових сцен. Ми наскільки серйозно підійшли до питання висвітлення посередництвом кінематографа питання холодноярських подій, що до режисерства залучили одного з кращих європейських режисерів та акторів. Молдавський режисер Жерегі Валеріу, скажімо, прославився на весь світ славнозвісною драмою «Arrivederci» і завоював гран-прі на ХI Євразійському телефорумі в Москві.

Сьогодні ж ви стали свідками зйомок розгортання сюжетної лінії, де в штабі більшовиків (сконцентрованому в замку), катуватимуть отамана Богдана. Роль отамана неперевершено грає відомий український співак, шансоньє з унікальним тембром голосу та харизмою Михайло Грицкан (він успішно гастролює зі своїми сольними концертами країнами СНД та зарубіжжя. Знаний за піснями «Батьку мій», «Мамина пісня», «Не відлітай», «Люблю тебе). – Михайлові Грицкану навіть довелося відмовитись від концерту заради зйомок, – говорить Володимир Філіпов. – Сьогодні в пана Михайла – перший робочий день на знімальному майданчику. І починається він із катувань його героя. До нас Грицкан виходить у повній готовності до зйомок. За бутафорською кров’ю на обличчі та якісним гримом важко впізнати улюбленого співака. Просимо попозувати на камеру для історичної світлини для «Нової Доби». Грицкан одразу ж входить у роль. Запитуємо, як перший день зйомок. – Узагалі, зніматися мені в кайф, – зізнається Михайло Грицкан. – Важко навіть уявити, що переживали повстанці Холодноярської республіки, опинившись в тилу ворога, як насправді героїчно переживали всі тортури повстанці, виборюючи, просто вигризаючи свободу свого вільнолюбного народу. Я щасливий, що роль отамана дісталася саме мені.

Сподіваюся, своєю грою не розчарую глядача. Крім Михайла Грицкана, в головних ролях фільму задіяні такі відомі актори: Георгій Гладій (Канада), відомий за ролями у фільмах «В бой идут одни старики», «От Буга до Вислы», «Дударики», «Такая поздняя, такая теплая осень», «Возвращение Баттерфляй», «Житие святых сестер», «Игра хамелеона», «Сирано де Бержерак», «Бесы», «Прости нас, мачеха Россия», «Музыка для декабря», «Экспресс до Пекина» та багато інших.

Загалом, він зіграв понад півсотні ролей у вітчизняному та світовому кіно. Офіцера Червоної Армії грає латвійський актор Андреас Жагарс, відомий за ролями в латвійських, естонських, литовських, російських та українських кінофільмах («Каменистый путь», «Следопыт», «Жизнь Клима Самгина» з Наталією Гундаревою, «Удачи вам, господа!» з Миколою Караченцевим, а також «Гелли и Нок» та багато інших). Крім того, Андреас відомий як директор Латвійської Національної опери. Під його керівництвом ЛНО стала одним з відомих оперних театрів Європи. У 2003 році А. Жагарс дебютував в царині оперної режисури, поставивши на музичному фестивалі в Далхаллє (Швеція) і в ЛНО «Летучего голландца» Р.Вагнера. Одним із яскравих персонажів фільму, що знімається в Леськовому, став і відомий російський актор театру та кіно Тимофій Трибу́нцев. Під нього спеціально було написано роль більшовицького офіцера. Трибунцев зіграв близько сотні ролей в кіно. Відомий за фільмами «Дальнобойщики», «Дорога», «Провинциалы», «Подари мне жизнь», «Штрафбат», «Ешелон», «Остров», «Ликвидация», «Братья Карамазовы» та багато інших. Дебютував у «Варіанті Марконі» відомий театральний молодий актор 27-річний Володимир Міненко.

Це його перша роль у кіно. Володимир відомий за театральними ролями в «Пролозі до Макбета», «Річарді третьому», «Королі Лірі», «Українському Декамероні» і в «Одруженні» за Гоголем театру «ДАХ». Головну жіночу роль – Марії – у фільмі грає епатажна Даша Астаф'єва — українська модель, співачка, телеведуча, актриса, солістка групи «NikitA». Саме навколо Марії й закрутиться вся сюжетна лінія. Тут буде місце і коханню, і зрадам, і втратам, і здобуткам. Словом, інтрига зберігається. Залишається очікувати, коли «Варіант Марконі» з’явиться в прокаті.

Щоправда, продюсер, сценаристи та режисер поки що в секреті тримають і сюжетну лінію, і імена усіх кіношних героїв, вірячи забобонам, мовляв, доки фільм не відзнятий, ще немає про що говорити. Але головною інтригою фільму для самих черкащан є те, що, завдяки зйомкам на Черкащині, здійсниться мрія сотень людей різного віку потрапити на великий екран. До речі, в масовці грають не тільки дорослі жителі Леськового, Матвіїхи, Монастирища та решти навколишніх населених пунктів, а й діти шкільного віку та учнівська молодь (переважно 9-, 10- та 11-класники), та студенти Монастирищенського професійного ліцею. Їм відводиться роль більшовиків, повстанців та простих селян.

Хтось у кадрі з’явився один раз, хтось щодня виконував нову роль. 20-річний житель Матвіїхи Рустам Аллакулієв, приміром, учора грав стрільця, сьогодні – вартового. Як стверджує Рустам, бути актором неймовірно цікаво, хоч і дуже важко. Незважаючи на осінню холоднечу, доводиться грати цілий світловий день. А ще дуже здорово, що на знімальному майданчику всі – це одна велика, дружна команда (група нараховує близько 100 працівників). Адже всіх об’єднує одна мета: отримати якісний продукт. А в нашому випадку: ще й донести до глядачів історичну правду. Що ж, уже за рік усі ми станемо свідками надзвичайної події – поринемо у величну історію Черкащини посередництвом якісної кінематографії.

http://novadoba.com.ua



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...