Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Грошей з батьків у черкаських школах більше не збиратимуть



Голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко дав доручення відповідним департаментам про «недопущення примусового збору коштів з батьків дітей у навчальних закладах». Департаменти в свою чергу попереджають керівників навчальних закладів. Тож можна сподіватися, що у новому навчальному році з батьків не будуть організовано збирати по 200-400-600 гривень «на ремонт школи»?

Про це «Новій Добі» повідомили в департаменті освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

«Про недопущення фактів примусового збору коштів з батьків у навчальних закладах та контроль за використанням спонсорських коштів

На виконання доручення Голови Черкаської ОДА від 07.08.2014 №42-Д, листа департаменту освіти і науки Черкаської облдержадміністрації від 12.08.2014 №2944/02 департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради звертає увагу керівників закладів освіти міста на недопущення примусового збору коштів з батьків дітей у навчальних закладах.
Фінансово-господарська діяльність навчальних закладів здійснюється відповідно до законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про вищу освіту», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про боротьбу з корупцією та організованою злочинністю», Бюджетного кодексу України та інших нормативно-правових актів.
Відповідно до Положень про дошкільний та загальноосвітній навчальні заклади фінансування закладу здійснюється його засновником (власником) або уповноваженим ним органом відповідно до законодавства.
Згідно з чинним законодавством отримання навчальним закладом благодійних внесків від фізичних і юридичних осіб повинно здійснюватися виключно на добровільній основі (постанова Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 № 1222). Кожен благодійник, який передає свої кошти до закладу освіти, повинен одержувати за першою вимогою звіт про напрямки їх використання.
У навчальному закладі за рішенням загальних зборів (конференції) може створюватися і діяти рада закладу, діяльність якої регулюється його статутом, а також батьківський комітет, піклувальна рада.
Наказом Міністерства освіти і науки України від 02.06.2004 № 440 затверджено Примірне положення про батьківські комітети (ради) загальноосвітнього навчального закладу, які можуть створювати благодійні фонди відповідно до чинного законодавства, у тому числі контролювати надходження і розподіл грошей, брати участь у вирішенні інших питань, передбачених статутом цих фондів
Піклувальна рада вживає заходів щодо зміцнення матеріально-технічної і навчально-методичної бази, залучення додаткових джерел фінансування закладу, поліпшення умов для організації навчально-виховного процесу, стимулювання творчої праці педагогічних працівників.
Департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради постійно вживаються заходи щодо запобігання фінансових порушень, дотримання конституційних норм і положень стосовно забезпечення доступності, безоплатності дошкільної, загальної середньої освіти. Керівники навчальних закладів несуть персональну відповідальність за дотриманням вимог законодавства в частині законності збору благодійних та спонсорських внесків (листи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 15.04.2011 № 1/9-289, від 09.04.2012 № 1/9-272, наказ Головного управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації від 17.01.2011 № 19, листи Департаменту від 28.01.2013 № 218/02 та від 15.11.2013 № 3182/06, наказ департаменту освіти та гуманітарної політики від 05.11.2009 №724)
Наголошуємо на необхідності оформлення відповідної документації та відображення означених внесків у бухгалтерському обліку.
Батьківським комітетам (радам) навчальних закладів рекомендуємо розглянути питання про створення благодійних фондів відповідно до законодавства, в статутах цих фондів обумовити чіткий порядок надходження і використання коштів. Систематично проводити звіти про використання благодійних та спонсорських коштів перед педагогічними колективами, опікунськими радами навчальних закладів, батьківською громадськістю.
Зобов′язуємо у педагогічних колективах за участю батьківської громадськості розглянути питання щодо недопущення здійснення примусового збору коштів, не передбачених чинним законодавством.
Попереджаємо керівників навчальних закладів про персональну відповідальність щодо дотримання вимог вищезазначеного законодавства та нормативно-правових актів.
При виявленні фактів протизаконних поборів з батьків дітей у навчальних закладах залишаємо за собою право звертатися до правоохоронних органів щодо притягнення до відповідальності посадових осіб, які порушують чинне законодавство».


novadoba.com.ua



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...