Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Українців обмежують у користуванні зарплатними картками й рахунками для нарахування стипендії, пенсії, соціальних виплат



Українців обмежують у користуванні зарплатними картками й рахунками для нарахування стипендії, пенсії, соціальних виплат. Згідно з розпорядженням Нацбанку України, якщо це зарплатна, пенсійна або студентська картка, то на неї мають надходити тільки або зарплата, або пенсія, або стипендія. І не можна там зберігати інших заощаджень чи користуватися рахунком для грошових переказів, як то стало модним. Люди все частіше поповнюють одне одному рахунки в платіжних терміналах готівкою або переказують кошти за допомогою інтернет-банкінгу.

Обмеження викликані змінами в Податковому кодексі. З 1 серпня цього року запроваджено 15-відсоткове оподаткування нарахованих банком відсотків на депозитах (всі рахунки, в тому числі поточні й карткові). І щоб відрізнити зарплати, стипендії, пенсії, виплати на дітей та інші соціальні допомоги, нарахування відсотків на які не оподатковуються, банкам наказано дотримуватися цільового призначення карт.

Чи означає це, що люди, яким на карткові рахунки надсилають допомогу на лікування, волонтери, на картках яких акумулюються кошти на закупівлю речей для учасників АТО, платитимуть податки?

- Волонтери, як правило, користуються особистими картками для виплат, а обмеження національного банку особистих карток не стосується, – пояснює керівник Хмельницького регіонального прес-офісу ПриватБанку Валерій Іванюк. – Більше того, ПриватБанк скасував волонтерам АТО будь-які комісії по цих картках. А от по ситуації із переводом виплат заробітних плат працівникам бюджетної сфери та військовим в держбанки, то тут порушується трудове законодавство…

За його словами, в Україні стартував фінансовий освітній проект для урядовців, чиновників і співробітників державних і бюджетних підприємств. Їм розкажуть, на що потрібно звертати увагу під час вибору банку, чому проведення тендеру на обслуговування зарплатного проекту буде враховувати як інтереси організації, так і співробітників.

Згідно з опитуванням клієнтів банківських установ, проведеним компанією GFK Ukraine, майже 70 відсотків пластикових карток відкриваються з ініціативи роботодавця, а не співробітника. «Масові переведення з одного банку в інший, які спостерігаються в багатьох бюджетних організаціях, породжують запитання, наскільки законно позбавляти людей права обирати банк, у якому їм буде найзручніше обслуговуватися», – зазначають у Комітеті захисту фінансових прав.

Закон України «Про оплату праці» (статті 24 і 25) вказує на право кожної особи самостійно розпоряджатися своєю зарплатою забороняє будь-кому заважати це право здійснювати. Таким чином, адміністрація при виборі банку для обслуговування зарплатних рахунків повинна максимально врахувати інтереси своїх працівників. І кримінальним злочином є не тільки порушення добровільності у виборі банку, а й передавання банківським установам персональних даних працівників без їхнього відома.

У цьому зв’язку як порушення розглядається наказ Міністра оборони України Валерія Гелетея. 23 вересня він наказав командирам частин і батальйонів, задіяних в АТО, з 1 жовтня відмовитися від отримання грошового забезпечення на банківські картки, а зарплату отримувати або готівкою, або на картки банків, обраних Міністерством оборони.

Тепер для частин, які базуються біля невеликих містечок або просто в полі, знайти банкомат «Укргазбанку» чи іншого «обраного» банку дуже складно. Постають величезні проблеми з передачею солдатами грошей додому. Адже більшість бійців оформили зарплатні картки, щоб прогодувати свої сім’ї. «У зоні бойових дій отримати готівку складно, та й витрачати зарплату на фронті особливо нема як. А віддаєш свою картку рідним, щоб вони могли вільно знімати гроші – і сім’я тримається на плаву», – кажуть на фронті.

До речі, після не узгодженого із законодавством нововведення для учасників АТО уряд топче права всіх силовиків. Кабінет Міністрів зобов’язав силові міністерства і відомства перевести до 1 листопада всіх своїх службовців на отримання заробітної плати в державні банки: «Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк».

Михайло Цимбалюк

ngp-ua.info



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...