Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Раді пропонують зробити цивільну зброю доступнішою для громадян



Верховній Раді пропонують ухвалити проект закону Про цивільну зброю і боєприпаси, який розширить можливості володіння вогнепальною зброєю цивільними особами.

Відповідний законопроект №1135-1 зареєстрували у Верховній Раді 10 грудня 2014 року група депутатів, серед яких Андрій Парубій, Андрій Іллєнко, Юрій-Богдан Шухевич, Олег Ляшко та багато інших.

Cтаттею 4 законопроекту пропонують встановити, що цивільна зброя першої категорії, а також охолощена та деактивована зброя перебувають у вільному обігу, а для володіння зброєю другої, третьої і четвертої категорій та боєприпасами до неї потрібен дозвіл.
Яка зброя буде дозволена.

Перша категорія цивільної зброї – пневматична зброя калібру до 4,5 мм і швидкістю польоту метального елементу до 100 м/с; вогнепальна зброя під патрон "Флобера" калібру до 4,5 мм та боєприпаси до неї.

Друга категорія – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя; газова зброя; пневматична зброя калібру понад 4,5 мм і швидкістю польоту метального елементу понад 100 м/с; вогнепальна зброя під патрон "Флобера" калібру понад 4,5 мм та боєприпаси до неї.

Третя категорія – довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя та боєприпаси до неї.

Четверта категорія – короткоствольна нарізна вогнепальна зброя та боєприпаси до неї; короткоствольна гладкоствольна вогнепальна зброя, призначена для стрільби боєприпасами, спорядженими еластичними метальними елементами менш смертельної дії та боєприпаси до неї.

Згідно з проектом закону, кількість зброї певної категорії, яку має право придбати особа з відповідним дозволом, не обмежена.

Місткість магазинів цивільної зброї та використання додаткового обладнання може обмежуватися законами, які регламентують окремі види діяльності з цивільною зброєю, або регламентами (правилами) спортивних змагань.

Стаття 5 визначає заборонені до цивільного обігу зброю, боєприпаси та обладнання. Зокрема, це автоматична вогнепальна зброя; вогнепальна зброя, в якій змінено принцип приведення в дію заряду чи посилено пробивну дію; зброя, що імітує інший предмет; зброя, яка не відповідає вимогам щодо довжини ствола або загальної довжини зброї; боєприпаси розривної або запалювальної (трасуючої) дії тощо.

Застосування дозволеної зброї в разі нападу на її власника чи вторгнення у житло (необхідної оборони) не тягнутиме кримінальної відповідальності.

Передбачено, що за втрату вогнепальної зброї через недбалість каратимуть штрафом від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за продаж, обмін чи дарування боєприпасів до вогнепальної зброї особі без дозволу – штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів із конфіскацією боєприпасів, а також позбавленням права володіти зброєю на строк від 6 місяців до 1 року.

Носіння вогнепальної зброї в нетверезому стані тягнутиме за собою штраф від 500 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією всієї вогнепальної зброї, що належить особі, та довічним позбавленням права володіти зброєю.

Раніше видані дозволи на зброю будуть чинними до закінчення терміну їхньої дії, а потім їх можна буде замінити на дозволи відповідної категорії за спрощеною процедурою – без проходження медичного огляду, курсів власників зброї, кваліфікаційних курсів.

Також у прикінцевих положеннях пропонується у законі "Про правовий режим надзвичайного стану" у статті 18 про заходи при надзвичайному стані у зв'язку з масовими порушеннями громадського порядку вилучити слова про "тимчасове вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної і холодної зброї та боєприпасів".

Також передбачено ліцензування виробництва, ремонту цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів, торгівлю ними, зберігання, тощо.

У пояснювальній записці до законопроекту автори вказують, що оскільки "держава наразі не в змозі убезпечити своїх громадян від злочинних посягань, володіння громадянами вогнепальною зброєю буде стримувальним фактором для значної частини злочинців".

Вони зазначають, що за даними організації Small Arms Survey (Швейцарія), в Україні в нелегальному обігу перебуває понад 3 млн. одиниць вогнепальної зброї.

За даними МВС України, протягом 2012 року із використанням легальної зброї було вчинено 48 злочинів – це 0,0024% від загальної кількості легальної вогнепальної зброї в Україні.

Автори вказують: за досвідом Прибалтики, Грузії та Молдови надання права на цивільну вогнепальну зброю протягом року знижує вуличну злочинність на 50–70%, а жорсткі правила й обмеження щодо володіння цивільною зброєю у Великій Британії призвели до стрімкого зростання кількості злочинів.

pravda.com.ua



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...