Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

На ринках області торговці стали масово використовувати вагові побутові пристрої які фальсифіковані під ваги торгового призначення



Останнім часом на ринках області торговці стали масово використовувати вагові побутові пристрої китайського виробництва або невідомого виробника, які фальсифіковані під ваги торгового призначення. Тим часом використання таких пристроїв заборонене.

Підстави для заборони такі. Подібні пристрої не занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки. Вони не відповідають загальним технічним вимогам та ДСТУ EN 45501 «Прилади неавтоматичні зважувальні. Загальні технічні вимоги та методи випробувань» (конструкцією передбачена навіть можливість шахрайського використання) і, відповідно, не підлягають повірці.

 У випадках, коли засоби вимірювальної техніки не занесені до Реєстру, проводиться державна метрологічна атестація. За умови відсутності відомостей (ідентифікації за заводським номером та виробником) та документації, які повинні надаватися на атестацію разом із засобами вимірювальної техніки, відповідно до ДСТУ 3215 «Метрологічна атестація засобів вимірювальної техніки. Організація та порядок проведення», проведення державної метрологічної атестації неможливе. До того ж ваги та вагові пристрої побутового (іграшкового) призначення не підлягають повірці.

З метою недопущення порушень у ході здійснення торговельно-комерційних операцій та враховуючи соціальну важливість питань захисту прав споживачів у сфері торгівлі, ДП «Черкасистандартметрологія» доводить до відома суб’єктів господарської діяльності, які працюють на ринку, вимоги чинного законодавства до ваговимірювальної техніки. Ваги та гирі, які використовуються для здійснення торговельно-комерційних операцій, відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та п.22 Правил торгівлі на ринках, повинні відповідати вимогам ГОСТ 29329 «Весы для статического взвешивания. Общие технические требования», ДСТУ EN 45501 «Прилади неавтоматичні зважувальні. Загальні технічні вимоги та методи випробувань» і ДСТУ OIML R 111-1 «Гирі класів точності Е…М. Загальні технічні вимоги та методи випробувань».

Ваги обов’язково повинні мати маркування, що містить товарний знак виробника, заводський номер, клас точності, найбільшу та найменшу границі зважування, ціну поділки або дискретність відліку шкали та інше.

Кожен екземпляр ваг має відповідну, ідентифіковану за заводським номером, експлуатаційну документацію, де зокрема зазначається інформація стосовно гарантійних зобов’язань виробника. Відповідно до Реєстру, повірка ваг та гир усіх типів повинна проводитися раз на 12 місяців.

Наголошуємо: під час проведення торговельно-комерційних операцій забороняється використовувати засоби вимірювальної техніки, які не відповідають Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» і Правилам торгівлі на ринках.
Нині до Реєстру занесені майже триста найменувань засобів ваговимірювальної техніки, призначених для проведення торговельно-комерційних операцій, вітчизняного та імпортного виробництва, у тому числі виробників Черкащини.

Детальну інформацію щодо засобів вимірювальної техніки, які занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, можна отримати за адресою: 18002, м.Черкаси, вул. Гоголя, 278, ДП «Черкасистандартметрологія», тел.: (0472) 371544, 330716, 457362.

Валерій РЯДІНСЬКИХ, 
начальник відділу
ДП «Черкасистандарт-метрологія»



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...