Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Пенсії тим, хто працює, зменшать на 15%



Кожен п’ятий пенсіонер Черкащини продовжує працювати. Згідно з Законом, який Верховна Рада ухвалила 2 березня і який набирає чинності з 1 квітня, пенсії працюючих пенсіонерів будуть обмежені. Кого саме торкнеться обмеження й яким воно буде, розповіли в Головному управлінні Пенсійного Фонду України в Черкаській області. 

– Відповідно до Закону України № 213-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», пенсію людині, яка продовжує працювати після виходу на пенсію, можуть зменшити на 15 відсотків. Це стосується тих пенсій, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму для непрацездатних. Після зменшення пенсія не може бути меншою, ніж 1 423,50 гривень. Це ті самі 150 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, – розтлумачує Світлана Зінник, начальник Головного управління Пенсійного Фонду України в Черкаській області. – Тішить і те, що в цьому Законі зазначено, що таке обмеження виплат буде тимчасовим, із 1 квітня по 31 грудня 2015 року.

Зменшення виплат: кому й наскільки

Отже, у період роботи пенсіонера пенсія виплачується в розмірі 85% призначеної пенсії, але не менше 1 423,5 грн. З цього загального правила є винятки. Перший: пенсії держслужбовцям на період їхньої роботи на своїх посадах не виплачуються взагалі. Те саме стосується всіх, кому пенсію призначали за законами «Про статус народного депутата України», «Про державну службу» (державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, журналісти, податківці, митники та ін.), «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів»: їхні пенсії чи щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються взагалі. Після звільнення з роботи виплата пенсії поновлюється.
Другий виняток: навпаки, виплата пенсій не обмежується пенсіонерам, які працюють будь-де, крім податкової та митниці, якщо вони:
– інваліди I та II груп;
– інваліди війни III групи;
– учасники бойових бій;
– особи, на яких поширюється дія п. 1 ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» (зокрема, члени сімей загиблих військовослужбовців, учасників бойових дій). Це в першу чергу стосується дітей, батьків, дружин загиблих військовослужбовців, учасників АТО.
Також не буде обмеження щодо виплати пенсії протягом особливого періоду військовим та силовикам: «особам, які проходять військову службу або перебувають на відповідних посадах у силових міністерствах і відомствах, органах військової прокуратури або беруть участь в антитерористичних операціях, здій¬сненні заходів із забезпечення правопорядку на державному кордоні та ін.». У Законі детально виписаний перелік таких осіб.
Ще один цікавий рядок у Законі: порядок виплати пенсії, щомісячного довічного грошового утримання працюючим пенсіонерам поширюється на всіх, незалежно від часу призначення пенсії. Тобто незалежно від того, чи пенсію призначили людині щойно, чи десять або двадцять років тому.

Хвилі протестів не очікується

Однак сплеску соціальної напруги цей Закон дати не повинен, прогнозують у Пенсійному фонді.
– У Черкаській області на обліку перебувають 425 239 пенсіонерів, із них працюючих – 80 239, або 19 відсотків, тобто приблизно кожен п’ятий, – наводить цифри Світлана Миколаївна. – Але обмеження виплат торкнеться далеко не кожного з них. Бо у 52 709 осіб розмір пенсії не перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (1 423,50 гривень), значить їм обмежувати нема чого. Крім того, обмеження не торкнеться 525 інвалідів першої групи, 9 417 інвалідів другої групи та 426 інвалідів війни третьої групи і 842 учасників бойових дій. Реально зменшиться виплата пенсії десь у 20-ти тисяч пенсіонерів Черкащини.

Водночас, якщо протягом періоду з 1 квітня по 31 грудня 2015 року буде збільшено прожитковий мінімум для непрацездатних, то пенсії перерахують у бік збільшення, незалежно від факту роботи пенсіонера. 
Цікаво, що Закон обмежує пенсії суддів, чого раніше не було: відтепер максимальний розмір їхніх пенсій становитиме 10 мінімальних пенсій за віком (9 490 грн), як для всіх пенсіонерів.

У планах на майбутнє – один закон для всіх

Реформування на цьому не закінчується: уряду надано доручення підготувати та подати до 1 травня 2015 року на розгляд Верховної Ради України проект закону щодо призначення всіх пенсій, у тому числі спеціальних (крім пенсій військовослужбовців і наукових працівників) на загальних підставах. Це означає, що керівництво держави хоче скасувати призначення пенсій за спецзаконами («Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій та статус суддів», «Про статус народного депутата України», «Про Кабінет Міністрів України», «Про судову експертизу», «Про Національний банк України», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про дипломатичну службу», Податкового та Митного кодексів України, Положення про помічника-консультанта народного депутата України) і призначати пенсію всім громадянам за одним пенсійним законодавством.

Пенсійний вік знову підвищуватимуть

Наостанок мусимо попередити про ще один неприємний пункт нового Закону. Підвищуватимуть пенсійний вік жінкам – цього разу тим, яким призначаються пенсії за віком на пільгових умовах та пенсії за вислугу років (крім працівників, яким пенсія за вислугу років призначається незалежно від віку). Нагадаємо, що їх не торкнулося підвищення пенсійного віку, що запроваджувалось у жовтні 2011 року. Підвищення становитиме 5 років, але буде поступовим (тобто залежно від дати народження).

Також поступово збільшать на 5 років загальний страховий стаж, необхідний для призначення таких пенсій, і для чоловіків, і для жінок, та спеціальний стаж, що дає право на призначення пенсії за вислугу років окремим категоріям працівників (освіти, охорони здоров’я та ін.).

novadoba.com.ua



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...