Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Журналісти з'ясували, скільки насправді має коштувати хліб



 Виявилося, що ціни на хліб завишені. Виявилося, що хліб дешевше пекти самому, ніж купувати. Антимонопольний комітет почав розслідувати раптове підвищення ціни на контрольований державою соціальний сорт хліба, результатів ще немає.

Журналісти провели власну розвідку - розібрали батон буквально на складові і виявили, що людей банально обкрадають, ідеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Батон у Києві можна придбати за 7 гривень. Виробники виправдовуються, що така ціна утворюється за рахунок сировини, на яку припадає майже 48 %, на витрати за збут – ще 27 %, заробітна плата працівникам забирає 5 % хліба, загальновиробничі і адміністративні витрати – це ще 15 %, а на паливо і електроенергію – 5 %. Але виявилося, що вартість такого буханця завищена вдвічі.

Рекордсменами здорожчання є Львівська і Закарпатська області, де соціальний хліб, тобто той, що готується з простих інгредієнтів, може коштувати до 14 гривень.

На третьому місті Черкаська область, де за хліб просять 10 гривень. У Чернігові, Харкові та Житомирі роздрібна ціна на головний продукт не опускається нижче 8,5 гривень.

Проте в столиці середня ціна хліба – 8 гривень 21 копійка. Виробники пояснюють, що борошно закуповують за ринковою, тобто світовою, ціною, яка регулярно коливається, плюс здорожчання енергоносіїв, бензину і стрибки курсу, що прямо впливає на кінцеву ціну буханця.

Та все ж довіряй, але перевіряй. Сенс масового виробництва в тому, що одиниця продукції тут має бути вигіднішою за нефабричний спосіб, тож буханець з хлібзаводу однозначно має бути дешевшим за домашній. Аби з'ясувати, скільки насправді коштує хліб, журналісти вирішили його спекти самі за допомогою шеф-кухаря одного з київських ресторанів. Шеф Макс твердить, що якісний і смачний хліб, що на голову вищий за соціальний, можна спекти за мінімальні гроші. Рецепт, дуже близький до соціального – тобто такого, який споживає 50% українців – борошно, сіль, дріжжі сухі, цукор і олія. "Ми витратили на це 6 гривень, але тут два батона в одному, тому що вихід цього батона - це десь кілограм", - пояснив Максим.

І це без врахування того, що для свого хліба він брав дорогі продукти вищого ґатунку, бо соціальний хліб - це борошно другого сорту, маргарин замість олії, хімічні підсолоджувачі замість цукру і малокорисні розпушувачі, аби він мав товарний вигляд.

До чого, приведе розслідування Антимонопольного комітету, поки невідомо, але журналісти з'ясували, що 6 гривень за 1 кілограм свіжовипеченого домашнього хліба - це вдвічі, а часто й втричі, дешевше, у порівнянні з ціною на буханці у деяких регіонах. Раніше повідомлялося, що протягом двох років у Києві продаватимуть дешевий соціальний хліб за "замороженими" цінами.

Кореспондент ТСН Юлія Панкова



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...