Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Ще раз про механізм оформлення субсидій



У програмі «Акценти» на ОДТРК «Рось» вкотре порушили важливу нині тему нарахування субсидій громадянам. Гості студії, заступник голови – керівник апарату ОДА Віталій Коваль, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Руслан Чикало та заступник директора департаменту соціальної політики, начальник управління соціального захисту Соснівського району Валентина Литвинович, розповіли про принципи оформлення субсидій та особливості заповнення заяв і декларацій.

– Держава, подбавши про громадян, запропонувала особливий механізм, за яким сім’ї, котрі не мають змоги самотужки охопити фінансову складову комунальних послуг, отримують допомогу, – наголосив заступник голови – керівник апарату ОДА Віталій Коваль. – З цією метою затверджено Постанову КМУ «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій» та відповідно в області – Розпорядження голови ОДА Юрія Ткаченка. Слід зауважити, що органи виконавчої влади нині активно запроваджують систему децентралізації. Й одним із основних концептів цього процесу є наближення та підвищення якості надання різного роду послуг, зокрема й субсидій, а саме: їх спрощення і доступність.

– Спрощення системи полягає в тому, що для її оформлення достатньо лише заяви та декларації про доходи, – долучився до розмови директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Руслан Чикало. – І вперше вона призначається на рік. Важливо й те, що ті, хто вже отримав субсидію – до травня, поновлювати її не повинні. Увесь процес відбувається автоматично.

Віталій Коваль зазначив також, що для більш детального роз’яснення проведення системи надання субсидій, протягом березня-квітня фахівцями соцзахисту в сільських місцевостях Черкащини були проведені семінари з головами сіл і селищ, громадськістю.
Заступник директора департаменту соціальної політики, начальник управління соціального захисту Соснівського району Валентина Литвинович водночас повідомила, що кожного дня структура отримує по пошті 85-100 заяв та декларацій від громадян.
– Проте лише 30 з них правильно оформлені та придатні до подальшої роботи, в решті – або не повна інформація, або невірна, тож виникає необхідність доопрацьовувати їх разом із заявниками.

Пані Валентина наголосила на основних помилках, які допускають черкасці та розповіла, на що слід звернути особливу увагу. Так, під час заповнення, потрібно вказати, до якого управління в місті чи районі ви звертаєтесь; між тим за оформленням субсидії може звернутись лише та особа, яка офіційно зареєстрована на певному місці проживання та на яку відкриті особові рахунки (не від власників чи інших проживаючих); слід також зазначати ідентифікаційний код та обов’язково повну дату народження (день, місяць, рік). Також необхідно вказати вид доходів та джерело. При чому джерелом є не державний чи місцевий бюджет, а організація чи установа, в якій працює особа.
До речі, фахівець наголосила, що документи можна надсилати й електронним шляхом. «Більше того, якщо ви зробили помилку при заповненні, – звернулась вона до телеглядачів, – можна самотужки роздрукувати новий варіант бланків. Вони розміщені майже на всіх електронних сайтах управлінь, установ, редакцій ЗМІ».

Вона також сказала, що всі громадяни, які звернуться вперше за оформленням субсидії до 30.06.2015, отримають нарахування з 1 квітня.
Валентина Іванівна детально розповіла про механізм обрахунку відсотка із сумісного доходу сім’ї, який необхідно сплатити за комунальні послуги. Також зазначила про те, що субсидія нараховується по доходах, не враховуючи майно чи спадщину. А ще з 1 жовтня минулого року Постановою прийняті нові соціальні норми житла та соціальні нормативи для призначення субсидії. Якщо раніше на одного зареєстрованого в помешканні громадянина вираховувався 21 кв. м площі та 10, 5 кв. м – допоміжних на сім’ю (31,5 кв. м). Тепер на одну особу береться 13,65 кв. м та 35,22 кв. м додатково на все домоволодіння (48,87 кв. м). Тобто соціальні норми житла збільшилися, які підлягають субсидіюванню, при цьому соціальні нормативи – скориговані та зменшені, що значно спрощує систему.

Невдовзі в ефірі обласної телерадіокомпанії відбудеться прямий ефір за участі керівництва області та відповідних фахівців, компетентних у питаннях надання субсидій. Під час програми громадяни у форматі «питання – відповідь» матимуть змогу отримати більш детальне роз’яснення з приводу спрощеної системи.

novadoba.com.ua



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...