Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Вибори на Черкащині – «головний біль» ЦВК, а виборцям...



Про те, чи слід очікувати зриву виборів у Черкасах, які порушення можуть стати наймасовішими у день голосування та які сюрпризи чекають нас під час підрахунку голосів, ми запитали в черкаських експертів.

«Виборці орієнтуються на вибори Президента чи парламенту, проте саме депутати на місцях керуватимуть грошима громади» Максим Михлик, голова правління черкаського осередку Комітету виборців України: 

– Серйозними проблемами, з якими можуть зіткнутися виборці та члени виборчих комісій – це «перетинання» меж округів. Справа в тому, що вибори – багаторівневі – до міських, сільських, районних і обласних рад. Важливо, щоб кожен виборець отримав бюлетені за місцем проживання, і щоб там не було помилок. Загалом же поки що ми не зафіксували масштабних порушень, тож ні масового підкупу, ні «вкидань бюлетенів», ні виборчих «каруселей», які могли б серйозно повпливати на результат, ми не очікуємо.

Проблеми можуть виникнути під час підрахунку голосів. На це є кілька причин. По-перше, нова система підрахунку. Згідно нового виборчого законодавства, процес волевиявлення спрощується для виборців, проте стає складнішим для членів комісій. І справа не в тому, що нова система підрахунку голосів якась надскладна. Вона просто інша. А багато людей, які працюють у комісіях уже десятки років, просто звикли робити все за одним шаблоном.

Фахівці КВУ провели навчання в кожній районній ТВК і навіть в деяких сільських. Але я не впевнений у тому, що члени комісій готові працювати по-новому.
Усі знають, що Черкаси нині – це «проблемне» місце на виборчій карті. Наскільки мені відомо, була надрукована лише частина бюлетенів, у яких не значаться частина кандидатів від ПВД та кандидат у мери Сергій Одарич. Тож збитки не такі катастрофічні, хоча і той, хто приймав таке рішення, певно, буде нести відповідальність.

Зараз важко щось прогнозувати стововно явки, адже зазвичай виборці з більшою цікавістю ставляться до виборів Президента чи парламенту. Проте кожен громадянин має розуміти, що зараз він обирає не якогось кандидата, який «засіє» округ гречкою і поїде в Київ, а тих, хто розпоряджатиметься бюджетом громади. А з проведенням децентралізаційної реформи дедалі більше повноважень і ресурсів буде зосереджуватися саме в руках місцевих рад.

«Мобільні групи працюватимуть на «проблемних» дільницях» Марина Макуха, аналітик громадської мережі «Опора»:

– Судячи з засилля політичної реклами, основним порушенням буде те, що агітацію не знімуть у визначений законом строк, тобто за добу до початку голосування. Думаю, що і в день виборів ми матимемо змогу «милуватися» обличчями кандидатів із білбордів, сіті-лайтів та іншої вуличної реклами.
Також, думаю, що буде звичний для українців «підвіз» виборців до дільниць. Особливо часто це практикують у сільській місцевості. Кандидати це пояснюють турботою про виборців, адже літнім людям важко добиратися до місця голосування. Але для таких виборців у нас є голосування вдома.


Окреме проблемне питання – голосування переселенців та військових. Переселенці, в принципі, мали нішу. Як і будь-хто інший, вони могли взяти довідку з роботи про те, що проживають у Черкасах, але не прописані тут. Але ніякого спеціального закону про голосування для внутрішньопереміщених осіб не було, хоч законопроект і подавався на розгляд Верховної Ради.
Для оперативного фіксування порушень (а також можливого їх попередження) в області працюватимуть мобільні групи.

«Деякі політичні сили агітують за децентралізацію, але не готові до цього процесу навіть на рівні власних партій» Сергій Слинько, представник Все­української коаліції «Прозорі ради»: 

– Думаю, що день виборів не буде спокійним, судячи з того, яка бурхлива передвборча кампанія. Результати голосування не з’являться навіть і через тиждень – ні по місту, ні по області. У будь-якому випадку будуть суди. Проте я сподіваюсь, що люди обиратимуть не за популістськими гаслами (створити контрактну армію чи знизити тарифи, чого місцева влада апріорі зробити не може), а тих, хто вже зараз декларує готовність до відкритої та прозорої роботи.


Щоб місцеві ради наступного скликання були більш прозорі та підзвітні громаді, ще до виборів активісти Всеукраїнської коаліції «Прозорі ради» вирішили підписати з місцевими осередками політичних партій Меморандум про співпрацю.

Офіційно на сьогодні Меморандум підписали представники лише п’ятьох політичних сил, які планують балотуватися до Черкаської обласної ради: «Аграрна партія», «Солідарність», «Відродження», «Батьківщина» та «УКРОП». Серед партій, які планують бачити своїх представників у Черкаській міській раді, виявилося лише семеро охочих: «Демальянс», «Відродження», «Свобода», «Патріот», «УКРОП», «Вільні демократи», «Солідарність».


/novadoba.com.ua



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...