Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

"Карткові" шахраї завдали банкам 180 мільйонів гривень збитків



Українські банки в 2015 році отримали 181 млн гривень збитків від шахрайських операцій з платіжними картами, що вдвічі перевищує показники 2014 року.

Про це в ході круглого столу "Шахрайство в фінансовій сфері", організованого FinClub, заявив начальник відділу департаменту платіжних систем Національного банку Володимир Харченко.

"Обсяг транзакцій в 2015 році становив 1,232 трлн гривень, і від цієї суми збитки становили 0,0147%. Це незначна сума, але вона в два рази більше в порівнянні з 2014 роком", - сказав Харченко.

За його словами, в минулому році кількість банків, які отримали збитки від карткового шахрайства зросла до 47 з 39 в 2014 році, незважаючи на зменшення загальної кількості фінустанов в країні. Нагадаємо, в 2015 році з ринку виведено 33 банки.

Як зазначається, істотно зросла кількість дзвінків клієнтам від шахраїв.

"У 94% випадків зловмисники представляються співробітниками банків", - розповіла заступник директора, керівник форуму безпеки Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олеся Данильченко.

"При цьому 60-65% клієнтів банків добровільно повідомляють свої дані злочинцям", - зазначив начальник відділу безпеки платіжних і карткових систем УкрСиббанку Дмитро Мороз.

Зниженню рівня шахрайства з платіжними картами на сьогоднішній день сприяє використання чіпових платіжних карт, а також інструментів, що дозволяють використовувати унікальний одноразовий пароль, який власник рахунку отримує на мобільний телефон.

"Це максимальний захист від шахрайства", - розповіла директор з управління ризиками компанії Visa Лариса Макарова.

Крім того, експерти акцентують увагу на підвищенні фінансової грамотності населення.

"Гроші, які знаходяться на картці, - це ризик їх втратити. Відповідно всі рішення і дії потрібно зважувати", - закликав до відповідальності за безпеку своїх коштів Сергій Мамедов, директор Центру економічних досліджень і прогнозування "Фінансовий пульс".

У свою чергу, начальник сектора відділу моніторингу ризиків платіжних карт "Укрексімбанку" Володимир Омельчук зазначив, що все більше клієнтів самостійно виявляють шахрайські пристрої на банкоматах і повідомляють про це співробітникам банків.

epravda.com.ua



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...