Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Під виглядом реклами черкащан вербують торгувати наркотиками в Росії



Під виглядом реклами черкащан вербують торгувати наркотиками в Росії Великий і яскравий рекламний плакат в центрі міста відразу привертає увагу.

Молоде усміхнене обличчя шокує перехожих черкащан космічною пропозицією: "треба піший кур’єр, надаємо житло, зарплата 8,5 тисяч гривень". Та всього лиш варто зателефонувати за вказаним на полотні номером, щоб зрозуміти, що за казковою сумою ховається кримінал і велика вірогідність опинитися за гратами… в сусідній Росії. У районі перехрестя вулиць Смілянської та Надпільної біля Центрального стадіону відразу два оголошення розміщені на відстані близько 150 метрів одне від одного.

Також подібна реклама по місту була помічена на конструкціях на вулицях Новопречистенській, Пастерівській та Благовісній, в автобусах маршрутів № 25 і 33.

Додзвонитися за одним з вказаних номерів кореспонденту нашого видання вдалося лише за третім разом. Після довгих гудків жіночий голос озвучив ще більш приємні цифри, ніж вказані на борді: зарплата 38 тисяч гривень. – На жаль, вакансії в Україні вже закінчилися, є лише в Росії. Робота – на 3 місяці. Якщо вам цікаво, ми зателефонуємо протягом двох днів. Тоді вам скажуть про місце співбесіди у вашому місті, – повідомляє жінка.

Оскільки нам таки виявилося цікаво, погоджуємося і чекаємо на дзвінок у відповідь. Журналісту перетелефонували за тиждень з іншого номера. – 100 тисяч російських рублів у місяць, у гривнях виходить 34 тисячі (за курсом 38%) в місяць. Сума солідна, але реальна. Суміші для куріння Спайс.Чули про такі? Зараз цей продукт зробили нелегальним, тому й така сума грошей, – пояснює чоловік по ту сторону слухавки. По телефону повідомляють, що на таку пропозицію зараз багато охочих, причому не тільки в Україні. – Все залежить від людини. Якщо боятися і хвилюватися – то робота не вийде. Люди їздять. І з Білорусі їдуть, в Росії. Люди, які навіть не знають, що це таке, вперше чують це слово (мова, очевидно, про Спайс), бояться їхати.

Але працюють, і все добре, навіть краще ніж ті, що знали. Все залежить від вас. Як ви вмієте це робити, крутитися. Далі чоловік розповідає про специфіку високооплачуваної роботи. – Ви гуляєте по місту і робите “закладки”. Це треба ховати. Ніхто не каже, куди саме треба ховати. Туди, де ви вважаєте безпечним, ви ховаєте, головне, щоб це було пов’язано з адресою біля будинку. Наприклад, Гагаріна, другий під’їзд, вікно справа, біля дверей, під карнизом. Всі кошти, витрачені на дорогу, в підсумку обіцяють відшкодувати. Говорять, що розраховуватися будуть кожного тижня, по 25 тисяч рублів кожного разу. – Ви приїжджаєте в Київ на центральний вокзал, зустрічаєтесь з людьми. Вони вам придбають робочий телефон, купляють вам білет в Москву. Вам дають гроші в дорогу, щоб ви поїли. Все, що вам треба – це доїхати до Києва, і то по приїзду вам ці гроші повернуть. Люди зацікавлені, щоб ви працювали. Ви займаєтесь “закладками”, люди займаються продажем. Контакту з людьми у вас взагалі не буде.

Оголошення розміщене на рекламних конструкціях, власникам яких є харківська компанія “Міська рекламно-інформаційна система”. Окрім Черкас, підприємство працює у Краматорську, Львові, Харкові та Херсоні. – Відповідальність за роботодавця ми не несемо. У них є дозвіл на набір людей. Якщо є реклама, значить в них є всі документи, – коментують у підприємстві. За словами начальника відділу реклами та дизайну міського середовища Андрія Поліщука, органи місцевого самоврядування не можуть втручатися у зміст рекламного сюжету. Чиновник говорить, що за зміст відповідає розповсюджувач реклами і її виробник. Крім того, Поліщук припустив, що історія з “вербуванням” жарт або провокація, можливо, зі сторони журналістів.

У Дніпропетровській газеті “Зоря” така реклама розміщена на першій шпальті Зазначимо, що рекламні плакати з аналогічним сюжетом і номерами телефонів, окрім Черкас, також поширені в ряді інших міст: у Миколаєві, Кіровограді, Харкові та Дніпропетровську. “Тюремна” перспектива в погоні за довгим рублем Постановою Кабінету міністрів України № 373 від 31 травня 2010 курильні суміші “Спайс” внесені в список наркотичних препаратів і психотропних речовин. Відзначимо, статею 307 ККУ незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. У сусідній Росії, куди, власне, черкащан і вербують збувати наркотики, в останні роки уряд посилив боротьбу з курильними сумішами.

Сталося це у 2014 році після хвилі отруєнь курильними сумішами (так званими "Спайс"), коли загинули 40 людей, а дві тисячі опинилися в лікарнях. У підсумку в грудні 2014 року Державна дума Російської Федерації ухвалила законопроект про заборону курильних сумішей на основі Спайс, а також компонентів, що входять до їхнього складу. Службою з контролю за оборотом наркотиків створено спеціальний реєстр заборонених речовин, який, зрозуміло, буде постійно оновлюватися слідом за розробкою нових видів “таблеток”, “курильних добавок”, “порошків”. А потім публікуватися в Інтернеті.

Так, за поширення Спайс можна загриміти до в’язниці на два роки або відбутися штрафом до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (при важкому отруєнні “клієнта” – до двохсот тисяч і шість років позбавлення волі, в разі смерті – вісім). Якщо ж громадянина зловлять при вживанні Спайса, то і йому “світить” відповідальність, але поки тільки адміністративна – з штрафом у п’ять тисяч рублів. Насамкінець зазначимо, що дії вербувальників, які агітують людей іти на відверте порушення закону не підпадають під кримінальну відповідальність, оскільки потенційний злочин буде здійснюватися на території іншої країни, де не діє ККУ. Закликаємо черкащан бути розсудливими і не вестися на сумнівний, хоч і казковий, заробіток.

Сергій Макаренко, Олександр Рибалка


Джерело: infomist.ck.ua



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...