Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

«Майстерня міста» об’єднає черкасців, які прагнуть зробити місто комфортнішим та красивішим



Досі небачений у місті проект «Майстерня міста» на початку липня проведуть у центрі Черкас. 8 днів черкасці обговорюватимуть, як зробити своє місто зручнішим та привабливішим. Місце проведення обрали невипадково – фонтан біля Краєзнавчого музею, який давно потребує реставрації. Організатори сподіваються на активну участь у проекті громади, держустанов і представників бізнесу. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

«Майстерня міста» існує вже 5 років у Львові і цього року львів’яни вперше вирішили поділитися своїм досвідом і допомогти організувати подібний проект іншим містам. Тому вони оголосили конкурс на 5 грантів, один із яких, у підсумку, отримала черкаська ініціативна група.

Суть проекту: протягом тижня у певному громадському місці встановлюють павільйон, у якому проводять лекції, заняття, майстер-класи – усе на тему того, як містяни можуть долучитися до змін у своєму місті.

– У проекту «Майстерня міста» є перелік вимог до місця проведення заходів. Ми врахували ці вимоги і визначилися з кількома місцями. Чому ми обрали фонтан біля Краєзнавчого музею? По-перше, воно розташоване у центрі, там людно. Ще слід відзначити, що зараз це місце іноді використовують не дуже культурно – на це скаржаться працівники музею. Ми хочемо показати, що цей простір можна використовувати зовсім по-іншому, – говорить Олена Окунєва, представниця творчої формації «Божевєльнік»

Новопризначена директорка Черкаського обласного краєзнавчого музею Ірина Собко зазначила, що адміністрація закладу охоче погодилася підтримати ініціативу активісток і готова надати їм усіляку підтримку в цьому. Особливо ідея актуальна з огляду на те, що будівля і площа довкола неї потребує реставрації.
– Музей наш дуже красивий і розташований у прекрасному місці.

Наступного року ми будемо відзначати 100-річчя його заснування. Ця подія має бути непересічною. Але територія на сьогодні потребує реконструкції, особливо фонтан, який не працює вже років 20. Люди мали б місце для відпочинку, яке б було красиве і відповідало б сучасним архітектурним вимогам, – говорить керівниця музею.

За повідомленням координаторки проекту Дарини Подолян, програма заходу розрахована на 8 повних днів – це з 1 по 8 липня. Детальна програма з’явиться на сторінці проекту у «Фейсбук».

Організатори «Майстерні міста» ставлять за мету протягом цих 8 днів ознайомити черкасців із наявними ідеями щодо змін у зовнішньому вигляді міста, розповісти про сучасні тенденції у цій галузі, знайти однодумців – ініціативних містян, які готові долучитися до відповідних проектів. У планах заходу також напрацювати ідеї щодо відновлення фонтану. Як зазначають активістки, вони прагнуть стимулювати взаємодію на рівні «громада – адміністрація – бізнес».

Охочих втілити свої задуми щодо покращення простору у місті навчатимуть подавати заявки на участь у проекті «Громадський бюджет», який дає змогу ініціативним черкасцям отримати фінанси на реалізацію своїх ідей.

Окрім того, для дітей діятиме 7-денний воркшоп «Фонтан ідей». З відібраною групою зацікавлених дітей працюватимуть молоді архітектори. Зараз відкритий прийом заявок для дітей віком 8-15 років.



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...