Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Характеристики нових монет-гривень



Отже – «монетизація» буквально: замість банкнот номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень в обіг будуть введені монети цих номіналів. «Одинички» та «двушки» з'являться в обігу вже за два тижні, решта – упродовж 2019 – 2020 років.
Нові монети й старі паперові гроші ходитимуть паралельно, допоки банкноти не зносяться.
Нових друкувати не будуть.

Загалом новація, що називається, напрошувалася. В країнах, де одиниця національної валюти за один американський долар «від 20 і далі», металеві гроші повноправно сусідяться із паперовими.
Пригадується, як 1995 року уперше потрапивши до Чехії, дивувався такій обставині (курс крони до долара, до речі, був тоді точнісінько такий, як нині нашої гривні: 26 – 28 до 1).
Там до 20 крон ходили монети, двадцятка була й металевою, й паперовою, а далі – купюри. Найбільша – 5000 крон, тобто еквівалент 185 доларам.
І тут у нас, очевидно, все попереду, адже наразі наша найбільша грошина 500 гривень – то лише 18,5 доларів. Така вага національних валют притаманна країнам, де уряд не бачить реального виходу з інфляційного штопору, відтак і не поспішає неминуче знецінювати «великі гроші».

Одначе – до нових монет. 1 і 2 гривні відчеканять зі сталі з гальванічним покриттям, 5 і 10 – зі сплаву на основі цинку, тому всі вони будуть сріблястого кольору. За розміром та вагою «нові гроші» відчутно дрібніші і менші, аніж звична нам «залізна гривня». Така у діаметрі 26 мм і важить 7 г, нова буде 19 мм і важитиме 3,3 г.

Перші прогнозовані нововведення передбачувані.
Перша: поки що незрозуміло, як працюватимуть монетні автомати.
Друга: нам доведеться змінити гаманці. Вже підраховано, що коли сьогодні їх середньостатистичний вміст важить близько 20 г, то буде до 80 г. Очевидно, що й кишенька для монет має бути більшою.
Третя: монети губляться частіше, ніж купюри. Але одне діло загубити 5 копійок і інше – 10 гривень, а вони майже однакові.
Ще існує велика ймовірність того, що люди похилого віку їх елементарно плутатимуть.

На жаль, гривня й справді стала копійкою. Вже не будемо згадувати далекий вересень 1996 року, коли 1,76 гривні – то й був 1 долар (тобто 1 гривня 1996 року – це теперішні 47,5 гривні). Якось натрапив на цікаве дослідження «Нової Доби», опубліковане у номері від 23 грудня 2010 року. Називалася стаття «Чого варта одна гривня?» і готуючи її, колеги шукали товари, які коштували в межах цієї суми.

Перелік таких був чималим: 2 яйця, мандаринка, шоколадка «1 гривня», пачка меленого перцю, одна «Мівіна», 5 бактерицидних лейкопластирів, упаковка аспірину, стрептоцид, зошит на 12 аркушів, 10 аркушів формату А4, гребінець, шампунь у пакетику, запальничка, пальчикова батарейка, 5 прищепок, губка для посуду та інший ширвжитковий дріб'язок (це при тому, що 2010 року середня зарплата складала 2240 гривень, а за курсу 8,0 то були 280 доларів). Сьогодні за 1 гривню окрім двох коробок сірників мені нічим розжитися не вдалося...

Довідково: технічні характеристики нових монет

1 грн – діаметр 18,9 мм, вага 3,3 г;

2 грн – діаметр 20,2 мм, вага 4,0 г;

5 грн – діаметр 22,1 мм, вага 5,2 г;

10 грн – діаметр 23,5 мм, вага 6,4 г.

 
Борис Юхно



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...