Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

У Жашкові декілька десятків місцевих жителів стали жертвами шахраїв, які «повісили» на них багатотисячні кредити



У Жашкові декілька десятків місцевих жителів стали жертвами шахраїв, які «повісили» на них багатотисячні кредити. Містяни почали отримувати дзвінки від колекторів, які погрожують відібрати майно за борги. Позики нібито брали у столичної кредитної компанії «Мілоан». Нині відомо про щонайменше 45 осіб, які постраждали від досі невідомої їм фінансової компанії. Та насправді ошуканих може виявитися значно більше, - пише vechirka.net

Першою забила на сполох Юлія Кровальська. Почала збирати людей з аналогічними кредитами.

 Мені зателефонували 6 грудня минулого року, - розповідає Юлія. – Намагалась з’ясувати, скільки винна і звідки у них мої дані. Сказали, нададуть цю інформацію лише на запит поліції. Наступного дня звернулась до правоохоронців. Увечері зателефонували вже моєму чоловіку. Він нібито винен 23 тисячі гривень, а я – 9 тисяч. Коли відкрили кримінальне провадження, мій борг заморозили, аби не росли відсотки.

Неіснуючий борг чоловіка, попри провадження, віддали колекторам. Гроші нам «давало» ТОВ «Мілоан» з Києва. Займаються мікрокредитуванням в інтернеті. Я почала розшукувати через соцмережу інших потерпілих. Назбиралося вже 34 людини. Коли ходила писати заяву, то моя була восьмою.

 Кровальська зібрала постраждалих разом. Написали колективне звернення до кіберполіції та Нацбанку. Просять з’ясувати, чи дійсна ліцензія у кредитної організації та звідки у них дані про жашківчан. Під місцевим райвідділом поліції минулого вівторка люди влаштували мирну акцію протесту.

 Побачила, що наша місцева поліція не налаштована на палку співпрацю, - скаржиться жінка. – А мало не щодня на зв'язок зі мною виходять нові потерпілі від «Мілоану». Впевнена, що їх більше, бо є ще люди у селах. Хтось не дійшов ще до поліції, а хтось не сприймає всерйоз ті борги. Даних про людей компанія має дуже багато: місця роботи, номери телефонів.

Із 45 людей лише 1 не має картки у «Приватбанку». Тому є підозра, що «Мілоан» міг отримати інформацію про клієнтів саме від них. Хоча там від усього відхрещуються. Запевняють, що в них все добре захищено. Але маю мобільний номер, прив’язаний до картки саме цього банку. Лише знайомі його знають, та й то одиниці. Підозрюю, що анкеті дані могли викрасти хакери..

 Частина боржників дізналися про свій фінансовий стан вже після Нового року.

 Люди перелякані зараз. Ми не знаємо, звідки у них наші дані, - говорить місцева жителька Валентина Грабов’юк. – До мене зателефонували 23 лютого, й сказали, що я взяла 9 січня кредит на 4 тисячі й не повертаю. Через це додатково набігло ще 2 тисячі.

Жодних договорів я не підписувала і грошей не отримувала. Чоловік перевіряв кредитну історію, то виявилося, що «Мілоан» давав запит, чи можна мені видавати гроші. Після того, як написала заяву в поліції, телефонувала в ту кредитну спілку. Цікавилась долею того сумнівного кредиту. Відповіли, що його взяли шахраї і він «заморожений» зараз. Хоча документально підтверджувати цього не хочуть. Почуваю себе незахищеною. Не знаю, хто мені завтра зателефонує і скаже, що винна щось.

 Не всі потерпілі пішли до поліції, вважає жашківчанин Олег Михайлін. На початку березня теж отримав повідомлення про заборгованість. Кредитів ніколи не брав.

 Виявляється, я винен 4 тисячі гривень, а моя дружина 5 тисяч, - обурюється чоловік. – З відсотками виходить ще більше. Але це все абсурд, бо ми нічого не брали у них. Та й взагалі ніколи кредитів не брали в жодному банку. Лише користуємося зарплатною та соціальною картами «Приватбанку». Ми не можемо звинувачувати у шахрайстві конкретно сам «Мілоан».

Але ж хтось ті кредити оформив та отримав. Поліція вже 7 місяців нічого не може вдіяти, відколи до них прийшли перші потерпілі. Тому буду самостійно звертатися в суд. Кажуть, що понад 100 осіб в районі так само є ошуканими. Дехто нібито вже почав платити через страх.

 Адвокат Руслан Бабенко неодноразово стикався з клієнтами, які скаржилися на «Мілоан». Хоча сама компанія може бути непричетною до шахрайств, пояснює юрист.

 Насправді, ніхто на тих людей, можливо, не бере кредитів, - каже Бабенко. – Працює схема: шахраї десь дістали бази. Телефонують до людини й кажуть: «Ви взяли 5 тисяч гривень кредиту в «Мілоані». Віддайте гроші».

Продовжують телефонувати й тиснути до тих пір, поки жертва не погодиться повернути. Та навіть якщо людина віддасть неіснуючий кредит, шахраї продовжать вимагати кошти. Слабохарактерні платять в нікуди. Гроші надходять на рахунок, до якого «Мілоан» може й не мати стосунку.

Така схема є не лише у Жашкові, а й в інших районах. Згідно із законом, будь-який договір позики чи позички між фізичною та юридичною особою повинен бути укладений лише у письмовій формі. Якщо людина особисто не підписувала договір кредиту, то він є недійсним. До суду шахраї не подадуть із зрозумілих причин.

 Жашківські поліцейські за фактом заяв відкрили кримінальне провадження. Співпрацюють з кіберполіцією.

 Зараз понад 10 осіб написали заяви, що на них взяли кредит в однієї з фірм онлайн-кредитування, - коментує начальник Жашківського райвідділу поліції Олег Бриндак. – Відкрили кримінальне провадження за незаконне використання персональних даних. Поки що встановлюємо осіб, які причетні до злочину.

 Ошукані люди планують робити власне розслідування. Місцевим правоохоронцям не довіряють.



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...