Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

У черкаських парках труїтимуть кліщів



Травлю міським кліщам черкаські екологи обіцяють улаштувати вже після травневих свят. У обласному центрі кліщів труять другий рік, кажуть — торік це дало бажаний ефект.

Цьогоріч оброблятимуть парк Сосновий бір, парк Перемоги, сквер Хіміків, зелену зону за магазином «Лісовий» та парк Соснівський, що розташовані на розі вулиць Ціолковського та Золотоніської, пишуть "Вечірні Черкаси".

Усього обробити планують близько 50 гектарів міських парків, скверів та зелених зон. На ці заходи з бюджету міста витратять 40 тис. грн.

— Цьогорічна зима була сприятлива для життєдіяльності кліщів. Сніг упав на незамерзлу землю, тому вони за зиму не вимерли, а з приходом весни почали дошкуляти городянам, — розповідає начальник відділу екології Черкаської міськради Володимир Гусаченко. — Минулого року ми перевіряли, наскільки ефективні подібні заходи, то через два тижні після проведених робіт не те, що кліщів — навіть комарів у оброблених зонах не було.

Торік кліщів у парках та скверах міста труїли після відкриття паркового сезону. Цього ж року затрималися через дощову погоду. У міській екології пояснюють, що чекають на сухі та погожі дні, аби отруту не змило дощами.

Труїти кліщів обіцяють о шостій годині ранку, щоб не зашкодити городянам. Обробка зелених зон здійснюється генератором гарячого туману. Використовуються препарати кишкової дії, які людям загрожують розладом роботи шлунково-кишкового тракту.

У місцях проведення робіт виставлятимуть попереджувальні таблички «Увага, обробка хімікатами». Екологи міськвиконкому стверджують — вже за дві години після обробки сквери та парки будуть абсолютно безпечні для відвідувачів.

 — Звичайно, така практика дієва, і для городян дасть позитивний результат, — резюмує директор навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Максим Гаврилюк.

— Кількість кліщів у паркових зонах нашого міста значна, й вони становлять серйозну небезпеку для городян. Був випадок, коли кліщ укусив людину в Парку перемоги. У цього кліща виявили збудник хвороби Лайма.

 Науковець наголошує, що в боротьбі з кліщами самі городяни мають бути пильними. Якщо так сталося, і кліщ таки вкусив людину, комаху необхідно самостійно чи за допомогою лікаря дістати живим і неушкодженим і віднести до Лабораторії особливо небезпечних інфекцій на аналіз за адресою: м. Черкаси, вул. Волкова, 3, (0472)360716, 0935097991. Графік роботи лабораторії: понеділок – п’ятниця з 8.00 до 16.10 год. (обідня перерва з 13.00 до 14.00 год.)

Саме у слинних залозах кліща міститься збудник хвороби Лайма, який під час укусу потрапляє в кров людини. Ця хвороба за вчасного її виявленні лікується антибіотиками.

 Спеціалісти запевняють, що для того, щоб зменшити кількість кліщів у зелених зонах міста, достатньо тримати їх у порядку. Стихійні смітники по місту є кормовими базами для гризунів, а щурі та птахи є розносниками кліщів. Кліщ сам не спроможній піднятися вище, ніж 1,5 метра.

 Тому, коли у парках буде вчасно викошена трава, підстрижені кущі, прибрані сміттєзвалища, у кліща не залишиться можливості дістатися до людини. А заходи зі знищення чи труєння самих кліщів дадуть ефект, однак він буде не надто довготривалим.

 Факт: із 66 кліщів, що були взяті цього року на дослідження з черкаського міського парку Перемоги — сім виявилися носіями збудника хвороби Лайма.



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...