Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Котів хочуть визнати частиною екосистеми Черкас. Що це дасть?



Котам слід дозволити вільно жити та пересуватися у підвалах і горищах. Петиція, що пропонує визнати котів частиною екосистеми, набрала необхідну кількість голосів на сайті міськради. За ініціативу проголосувало більше 250 містян. Це означає, що тепер її розглядатимуть депутати міськради. Що це дасть, дізнавалося Громадське: Черкаси.

«Типова ситуація: підкинули тримісне кошеня без задньої лапки. Забрати його у притулок ми не можемо, бо у місті діє притулок тільки для собак. На вулиці він не виживе. Уявімо, що воно навчилося залазити у підвал і там гріється.

А підвал забили. Куди діватися цьому кошеняті? Скільки воно протримається? Це до першої собаки, бо навіть на дерево не вилізе. На відміну від собак коти не можуть зимувати на вулиці. Це для них смерть», – говорить очільниця черкаського міського товариства захисту тварин «Друг» Валентина Калініна.

Котів визнали частиною екосистеми вже у Львові, Києві, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі. Там вони мають право вільно жити та пересуватися у підвалах, горищах та інших місцях. Котів пустили у підвали ще й тому, що вони знищують гризунів.

«Коли у підвалі живуть коти, гризунів немає, і немає необхідності їх знищувати. Я можу просто розказати про власний досвід, коли жила у п’ятиповерхівці. У мене квартира була на третьому поверсі, і у нас були миші.

Із настанням холодів вони по вентиляційній шахті піднялися. До цього у будинку міняли труби і майстри десь пропустили щілину. От у неї миші і пролізли. Коли у підвалі з’явилися коти, у нас миші просто зникли. А до цього спиш і чуєш, як вони між панелями шурхотять», – каже зоозахисниця.

Якщо жителі будинку будуть проти того, щоб у підвалі жили коти, то для тварин можна встановити будиночки із соломою, щоб вони могли там погрітися. За словами Валентини Калініної, із котами у місті складніше, бо для них навіть немає тимчасової перетримки, не те що притулка.

«Яскравий приклад Льова. Там є притулок і для собак, і для котів. Коти там визнані частиною екосистеми. Там якщо забити підвал, то приїжджають волонтери, комунальники і поліція. Вони вибивають вікно і виписують протокол за порушення. Черкасам теж потрібен притулок для котів.

Нам хоча б на території комунального притулку для собак виділили кімнату для перетримки котів після травм. Їх просто немає куди дівати. Клініки беруть дорого. Там, де беруть менше, місць бракує. Куди їх дівати – це складне питання», – додає очільниця черкаського міського товариства захисту тварин «Друг».



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...