Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Прокуратура зайнялась чиновником, який вдвічі переплачував фірмі за миючі засоби для дитсадків



Прокуратура підозрює заступника директора Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради Богдана Бєлова у придбанні миючих засобів та супутніх товарів для дошкільних навчальні закладами за завищеними цінами. Про це йдеться в ухвалі Соснівського райсуду м. Черкас від 26 березня, - пишуть  nashigroshi.org

В листопаді 2019 р. дошкільні навчальні заклади Черкас подали до Департаменту освіти та гуманітарної політики міської ради службові записки з визначеними потребами в закупівлі миючих засобів та супутніх товарів для прибирання їх приміщень.

За даними слідства, Бєлов, задля розтрати бюджетних кошів міськради на користь ТОВ «Фартунат» шляхом придбання товарів для потреб дошкільних навчальних закладів № 89 «Віночок» та № 73 «Мальвіна» за завищеними цінами, всупереч Закону України «Про публічні закупівлі», якою передбачена максимальна економія та ефективність під час здійснення закупівель, та п. 7 ч. 5 ст. 22 Бюджетного кодексу України, погодив службові записки.

На підставі записок 6 грудня «Віночок», Департамент освіти та гуманітарної політики в особі заступника директора Бєлова та «Фартунат» в особі директора Аліси Собченко уклали договір про закупівлю товарів на загальну суму 199,7 тис грн. Того ж дня «Мальвіна», Департамент освіти та гуманітарної політики міськради та «Фартунат» уклали угоду про закупівлю товарів на 197,8 тис грн.

В результаті було придбано:

  • 416 дезінфекційних мийних засобів «Чистолайн Ванна кімната» (750 мл) на 49,9 тис грн.;
  • 416 дезінфекційних мийних засобів «Чистолайн Посуд» (1000 мл) за 74,9 тис грн;
  • 416 дезінфекційних мийних засобів «Чистолайн Універсал» (1000 мл) 74,9 тис грн.
  • 265 ящ. моп петлевий комбінований з бавовни та м/ф д/вол приб, кишені/стрічки, 40х13 см (20 шт./ящ.) за 35,4 тис грн.;
  • 53 телескопічні ручки для швабр за 6,4 тис грн;
  • 53 тримача для мопу універсальний синій, 40 см standart (24 шт./ящ.) за 7,3 тис грн.;
  • 53 візка для прибирання на 2 відра СК750)-Т загальною вартістю 148,7 тис грн.

Департамент заплатив підряднику усю суму.

Водночас у лютому 2020 р. судова експертиза встановила, що:

  • ринкова вартість засобу «Чистолайн Ванна кімната» (750 мл) становила 65 грн за одиницю, тобто 416 засобів коштувало 27 тис грн.;
  • ринкова вартість 416 засобів «Чистолайн Посуд» (1000 мл) – 34,5 тис грн.;
  • ринкова вартість 416 засобів «Чистолайн Універсал» (1000 мл) складала 30,2 тис грн.
  • ринкова вартість 53 тримачів для мопу універсального синього, 40 см standart (24 шт./ящ.) складала 6,4 тис грн.;
  • ринкова вартість 53 візка для прибирання на 2 відра СК750)-Т складала 93, тис грн.

Таким чином, правоохоронці вважають, що Бєлов, зловживаючи своїм службовим становищем, умисно розтратив бюджетні кошти міської ради на користь «Фартунат» на загальну суму 163,9 тис грн., внаслідок чого територіальній громаді Черкас завдано збитків на вказану суму.

Прокуратура звернулася до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу у виді особистого зобов`язання щодо Бєлова, водночас отримала відмову. Суд вважає, що Бєлов може бути причетним до злочину, але ризик переховування підозрюваного від органу досудового розслідування не обґрунтований, особливо враховуючи його позитивну характеристику та позитивну процесуальну поведінку під час досудового розслідування.

Крім того, не доведено й ризику протиправного впливу на свідків. А щодо наведеного прокурором ризику знищення, спотворення чи приховання будь-яких речей чи документів, то прокурор не вказав, які це речі та документи, як і не навів жодних даних щодо реальності такого ризику.

В судовій ухвалі зазначено, що наразі Бєлов працює на посаді начальника управління економічного розвитку, планування, звітності та обліку Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

Засновником та директором київського ТОВ «Фартунат» є Аліса Собченко. Згідно з «Прозорро», у 2018-2020 рр. фірма виграла тендерів на загальну суму 30,89 млн грн. Від Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради «Фартунат» отримав 2,18 млн грн., причому усі у грудні 2019 р. і без конкуренції.



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...