Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

У кількох черкаських будинках вимкнули газ. Вимагають підписати нові договори (відео)



Два будинки на вулиці Надпільній у Черкасах третю добу позбавлені газопостачання. За попередньою інформацією, ще декілька будинків на вулиці Новопречистенській – у такі самій ситуації.

Про це повідомив у своїй передачі «72 години» черкаський журналіст і юрист, голова громадської організації «Захист прав обманутих споживачів» Валерій Макеєв.

 За його словами, газопостачання припинено через технічні причини (певні неполадки). Але ремонтувати та поновлювати постачання газопостачальники відмовляються, вимагаючи укласти нові договори, які передбачають окрему оплату за газ і окрему – за обслуговування газопостачальних мереж.

 «Все виглядає так, що ситуація створена газопостачальниками штучно, – зазначив Валерій Федорович. – Газовики примушують споживачів сплачувати 92 грн. (за обслуговування газових мереж, – ред.) навіть без пояснень про те, що це за платіж. Знову державні інституції не діють. Ані державні захисники прав споживачів, ані прокуратура, ані антимонополісти – «не в темі».

 За інформацією Валерія Макеєва, газопостачальники, вимкнувши постачання газу до двох будинків, повідомляють, що поновлення газопостачання можливе тільки за умови укладання договорів на обслуговування газових мереж усіма мешканцями будинку.

 «Чи це не шантаж? Пропозицій до споживачів щодо укладання нових договорів від ПАТ «Черкасигаз» не було. Умов договорів, які в споживачів вимагають укласти, ніхто не бачив. Людей просто «нагинають як бидло», з яким не вважають за доцільне навіть спілкуватись у правовий спосіб. Адже старі угоди, які автоматично пролонгуються, ніхто не розривав. Вони є чинними. І за цими угодами мали б надаватись послуги з газопостачання.

Одна ж сторона договору, відповідальна як за постачання газу, так і за технічне обслуговування газопостачальної мережі, самоусувається від обслуговування газопостачальної системи. Чи це правомірно? Як на мене – НІ! У відповідності до ст. 8 Конституції України, у нас діє верховенство права. Газопостачальник грубо порушує конституційні права громадян», – переконаний Валерій Федорович.

 На його переконання, фактично наявні ознаки примушування споживачів до виконання певних цивільно-правових обов’язків.

«Таке насильство завдає шкоди здоров’ю громадян, породжує зневіру у державність. Та з урахуванням того, що такі протиправні дії здійснюються цілою групою осіб з підприємства постачальника, наявні підстави для відкриття кримінального провадження проти кривдників за ч.3 ст.355 ККУ, відповідальність за якою – від 4-ї до 8-и років позбавлення волі», – вважає юрист.

 Валерій Макеєв Антимонопольний комітет закликає звернути на ситуацію, що склалася.

 «Народ проти свавілля постачальників послуг, які мали б забезпечувати життєдіяльність громадян. Народ проти бездіяльності чиновників, які утримуються на пошти громадян, та навіть з власної ініціативи зобов’язані були б захистити права невизначеного кола споживачів. І, звичайно ж, народ проти свавілля монополістів. Агов! Антимонопольний! Будемо працювати чи ні?» – насамкінець запитує Валерій Макеєв.

 

 



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...